Tarmceller begår självmord för din skull

En forskargrupp i Göteborg har länge varit ledande i sin forskning om tjocktarmens försvar mot bakterier som kan orsaka svår inflammation som ulcerös kolit. Nu avslöjar de tjocktarmens oväntade, andra försvarslinje.


ulcerative-colitis-svensk-forskare

Bägarceller är ljusblå eller gråa och fulla med slem som skyddar tarmkanalen.

Människans tjocktarm skyddas av ett slemlager som hindrar bakterier från att skada tjocktarmens vägg och orsaka inflammation. En forskargrupp vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet har tidigare visat att en speciell typ av cell producerar detta slem i tjocktarmskanalen, bägarceller.

Nu tar de steget vidare och identifierar en ännu mer avancerad typ av bägarceller som är tjocktarmens andra försvarslinje. De bakterier som trots allt lyckas ta sig igenom slemlagret upptäcks av dessa bägarceller som tömmer ut en ännu större mängd slem för att skölja bort bakterierna.

Bägarcellens sista försvar

I ett sista försök att försvara tjocktarmen mot angripande bakterier offrar bägarcellen sig för tarmens skull och skjuter ut sig från väggen som en katapult. Om bakterieanfallet ändå fortsätter är tjocktarmen försvarslös. Forskarna bakom studien menar att detta kan vara orsaken bakom ulcerös kolit, en svår inflammation i tjocktarmen som drabbar ungefär 1000 personer i Sverige varje år.

– Det är ovanligt att upptäcka en ny typ av cell med en tidigare okänd funktion, och det är extra roligt att upptäckten och allt arbete gjorts här i Göteborg av vår forskargrupp, säger Gunnar C Hansson som lett projektet i ett pressmeddelande.