Myggnät i magen, ny metod räddar liv vid ljumskbråck

Svensk-ugandiskt samarbete har lett till billigare operationer vid ljumskbråck med hjälp av myggnät.


myggnät-litenLjumskbråck sker när ett mindre hål bildas i bukväggen, vid ljumsken. Där kan tarmar och ibland andra organ pressas ut och bilda en liten säck utanför buken. Det gör mycket ont och måste opereras för att återställas. Då används ett speciellt bråcknät som skyddar bukens organ från att trilla utanför bukhålan. De kostar nära ett hundra dollar och lägger en tung ekonomisk börda på kliniker i låginkomstländer, där operationen behövs som mest.

Nu har svenska forskare vid Umeå universitet tillsammans med läkare i Uganda använt steriliserade myggnät som alternativ. Deras studie visade att det inte var någon skillnad mellan patienter som fick ett myggnät istället för kommersiellt bråcknät inopererat med hänsyn till komplikationer efter operationen eller risken att få ett nytt ljumskbråck.

Operation vid ljumskbråck är världens vanligaste operation med 20 miljoner operationer genomförda varje år. Ändå opereras inte 200 miljoner människor med ljumskbråck då de flesta patienter lever i låginkomstländer och inte har råd att betala den dyra medicinska utrustningen.

Myggnät är avsevärt billigare och forskarna ser nu fram emot att myggnät ska ersätta bråcknät i större skala.