Vanliga tarmsjukdomar

De flesta tarmsjukdomar ger liknande symtom. Därför kan det vara svårt att själv avgöra vad du eller någon i din närhet är drabbad av. Sök alltid vård om du har problem med din mage/tarm. Om det finns slem eller blod i din avföring ska du söka läkarvård omgående.


Tarmsjukdomar

Polyper i tarmen är oftast ofarligt men kan öka risken för tarmcancer.

Polyper ökar risken för cancer

Polyper är en liten utväxt i tarmens slemhinna. Oftast är de helt ofarliga, men ungefär en av tio kan utvecklas till cancer. Det tar dock minst tio år för en polyp av utvecklas till cancer.

Polyper känns oftast inte och ger inga symptom. Ofta upptäcks de först i samband med en undersökning eller tjocktarmsröntgen. Om polyper upptäcks så opereras de bort.

På personer som har Crohns sjukdom eller någon annan tarmsjukdom kan det vara svårt att se om alla polyper är borta efter en operation. Därför krävs det att man ofta kontrollerar tarmen vid dessa sjukdomar.

Läs mer om polyper.

Inflammation i tarmen – ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en inflammation i tjocktarmen vilket gör att tarmens funktion försämras. Inflammationen kan sätta sig i olika delar av tarmen. Sätter den sig i ändtarmen kallas sjukdomen för ulcerös proktit.

Symptom är diarré, magont, blod i avföringen och svårigheter att tömma tarmen.

Ulcerös kolit kan behandlas med läkemedel som minskar inflammationen, operation som tar bort den sjuka delen av tarmen men också genom förändrade livs- och kostvanor.

Crohns sjukdom – när kroppen angriper tarmen

Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom. Sjukdomen innebär att kroppens egna försvar angriper tarmen.

Symptom är bland annat magont, diarré, viktminskning och ibland blod i avföringen.

Crohns sjukdom kan behandlas med läkemedel, operation och viss kost. Sjukdomen blir också bättre om du inte röker. Läs mer på Crohnssjukdom.se.

IBS – känslig tarm under längre tid

Om du lider av IBS är uppblåst mage, gaser, förstoppningar och diarréer väldigt vanligt. Orsakerna till att man drabbas av IBS är fortfarande oklara.

Det finns inte någon botande medicin mot IBS. Däremot finns det mycket du kan göra själv för att det ska bli bättre.

Tarmcancer drabbar oftast äldre

Tjocktarmscancer

Tjocktarmscancer är en vanlig cancerform som oftast drabbar äldre, mellan 70-75 år. Det är väldigt ovanligt att personer under 40 år drabbas av tjocktarmscancer. Varje år insjuknar 4000 personer i Sverige.

Symptom är blod eller slem i avföringen, magont samt ändrat utseende på avföringen.

Läs mer om behandling och prognos på Tjocktarmscancer.se.

Tunntarmscancer

Tunntarmscancer är en ovanlig cancerform. Det finns olika typer av tumörer som kan drabba tunntarmen. De vanligaste heter carcinoider och adenocarcinom. De ger olika symtom och behandlas olika.

Läs mer på Tunntarmscancer.se.