✕ Stäng

Tarmcancer

Symptom, behandling och prognos vid tarmcancer skiljer sig beroende på vart i tarmen cancern är belägen. Tarmcancer drabbar oftast personer över 50 år.

tarmcancerVad är tarmcancer?

Tarmcancer är ett samlingsnamn för de cancersjukdomar som kan drabba tarmen. Så som tunntarmscancer, tjocktarmscancer och ändtarmscancer.

Tjock- och ändtarmscancer brukar tillsammans benämnas som kolorektalcancer och är den tredje vanligaste cancerformen. Tunntarmscancer är dock mycket ovanligt.

Symptom på kolorektalcancer

 • Blod och slem i avföringen
 • Förändrade toalettvanor så som växlande mellan förstoppning och diarré
 • Magont så som uppblåsthet och kramper

Symptom på tunntarmscancer

Symptomen skiljer sig beroende på vilken typ av tumör du har drabbats av i tunntarmen; carcinoider eller adenocarcinom. Carcinoider kallas också ibland för NET.

Symptom på carcinoider (NET)
 • Magknip
 • Diarré
 • Tarmvred
 • Astmaliknande besvär
 • Ansiktsrodnad när du ätit stark mat, stressar eller druckit alkohol
Symptom på adenocarcinom:
 • Magont
 • Tarmen fungerar inte som vanligt
 • Det kan blöda från tarmen

I vilken ålder drabbas man?

Tarmcancer drabbar generellt äldre personer. Det är mycket ovanligt att man ser tarmcancer hos personer som är under 50 år.

Vid kolorektalcancer så är 65 procent av alla som drabbas över 65 år. Vid tunntarmscancer är medelåldern för diagnos 70 år.  

Behandling

Vid alla typer av tarmcancer opererar man bort den del av tarmen där tumören sitter. Det är också vanligt att du behandlas med cytostatika efter operationen för att minska risken för återfall.

Även strålning kan vara aktuellt som behandling.

Prognos och överlevnad

Vid tjocktarmscancer

Om tjocktarmscancer upptäcks i tid kan den ofta botas helt. Däremot är prognosen sämre om det har skett en spridning av cancern utanför tarmväggen. Alltså om det har bildats metastaser.

Efter fem år lever 65 procent av alla som drabbats av tjocktarmscancer. Efter tio år lever 60 procent. Kvinnor har högre överlevnadschans än män.

Vid ändtarmscancer

Idag lever ungefär 64 procent av de som drabbats av ändtarmscancer eller cancer i analen efter fem år. Efter tio år lever 56 procent. Kvinnor har högre överlevnadschans än män.

Prognosen vid denna typ av cancer har förbättrats tack vare bättre diagnostiska metoder och bättre behandlingsmetoder. De senaste 30 åren har överlevnadschansen ökat med 20 procent.

Vid tunntarmscancer

Prognosen varierar beroende på vilken tumörtyp du har drabbats av i tunntarmen.

Vid carcinoider (NET) ser prognosen bra ut även om cancern har hunnit sprida sig. Du kan nämligen leva ett långt liv med god livskvalitet trots spridd carcinoider. Vid adenocarcinom beror prognosen på om cancern har hunnit sprida sig eller inte.

Senaste Nytt