Tarmens funktion

Tarmsystemet är del av matsmältningssystemet och har som främsta uppgift att ta upp näringsämnen och vatten från maten som brutits ned i magen. Flera sjukdomar kan drabba tarmen och ger ofta problem med att ta upp näringsämnen som vitaminer, mineraler eller gluten.


Vad gör tarmen?

Tarmen är del av matsmältningssystemet och har som uppgift att bryta ner den mat vi äter och ta upp näring i kroppen.

Hela matsmältningssystemet sträcker sig från munnen till ändtarmsöppningen och kallas ibland mag-tarmkanalen.

När vår mat har tuggats och bearbetats i munnen och magsäcken töms det ut i tarmsystemet som framförallt har som uppgift att ta upp näring och vatten från födan och sedan göra sig av med det vi inte behöver i form av avföring.

Hur lång är tarmkanalen?

Totalt är hela mag-tarmkanalen omkring 7 meter lång. Tarmarna tar upp den mesta delen i längd, och är nästan 6,5 meter.

Tarmen delas upp i olika delar, från magsäcken till ändtarmsöppningen:

  • Tunntarmen: Tolvfingertarmen, tomtarmen, krumtarmen
  • Tjocktarmen: Blindtarmen, uppåtstigande, tvärgående och nedåtstigande tjocktarmen
  • Ändtarmen

Tunntarmen

TunntarmNär maten släpps från magsäcken når den tolvfingertarmen. Där blandas maten med ämnen från levern, gallblåsan och bukspottskörteln som hjälper till att bryta ner föda.

Tolvfingertarmen har fått sitt namn för att den är omkring 12 fingerbreddar lång, ungefär 25 cm.

Resten av tunntarmen ser till att vatten och näringsämnen tas upp i kroppen. För att få ut så mycket som möjligt av födan vi får i oss, och för att få plats med hela tarmen i bukhålan, är tunntarmen veckad. Det ger stor yta för att cellerna på tarmens yta ska komma i kontakt med födan och suga åt sig vätska och näring.

I tunntarmen absorberas framförallt:
  • Socker
  • Fett
  • Aminosyror
  • Vitaminer
  • Salter

Det tar ungefär tre till fem timmar för maten att passera tunntarmen.

Sjukdomar i tunntarmen: tarmvred, vitaminbrist, saltbrist, näringsbrist, Crohns sjukdom, tunntarmscancer, glutenintolerans

Tjocktarmen

TjocktarmFrån tunntarmen fortsätter födan in i tjocktarmen som är betydligt tjockare än tunntarmen. I första biten sitter blindtarmen som inte har någon särskild funktion men som kan bli inflammerad och ge blindtarmsinflammation. Eftersom den inte har någon uppgift går det bra att operera bort den.

Tjocktarmen ser framförallt till att suga upp vatten från födan, det ger en fast avföring när det når ändtarmen. Även salter och vitaminer tas upp i kroppen.

Det tar tre till tio timmar för mat att passera tjocktarmen.

Sjukdomar i tjocktarmen: tjocktarmscancer, tarmfickor

Tarmflora

I tarmen finns en enorm mängd bakterier, båda goda och onda. De onda kan orsaka sjukdomar eller infektioner men de goda bakterierna har många viktiga uppgifter. Dels bildar de K-vitamin i tjocktarmen och hjälper att bryta ner vissa ämnen som inte redan brutits ned. Denna process bildar också gaser i tarmen.

Idag vet vi betydligt mer om tarmfloran än vi gjorde för bara några år sedan. Förmodligen spelar sammansättningen av bakterier en viktig roll för vår hälsa och obalans i tarmfloran har kopplats till många sjukdomar. Du kan läsa mer om det här.

Ändtarmen

Efter tjocktarmen kommer ändtarmen som är en kort bit av tarm med mycket muskler. Särskild ringmusklerna som stänger ändtarmsöppningen tills tarmen ska tömmas.