Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en inflammation i tarmen som gör att den inte fungerar korrekt. Sjukdomen varierar i kraft och för vissa krävs operation som behandling, andra behöver bara hjälp med kosten för att lindra.


Ulcerös kolit är en tarminflammation

Ulcerös kolitUlcerös kolit innebär att tarmen fungerar sämre på grund av en inflammation i tarmen.

Inflammationen har uppstått på grund av att kroppens egna försvar, av okänd anledning, attackerar tarmens slemhinna. Det gör att tarmen blir svullen och kan blöda.

Om inflammationen håller i sig länge så försämras tarmens funktioner och det kan vara svårt att hålla sig.

Sjukdomen kan se väldigt olika ut. Vissa har det lättare medan andra är väldigt hårt drabbade.

Symptom

Vanliga symptom på ulcerös kolit är:

  • Blod i avföringen
  • Slem i avföringen
  • Diarré
  • Magont
  • Svårigheter att tömma tarmen
  • Feber (allvarligt symptom)

Vem får ulcerös kolit?

1000 personer får ulcerös kolit varje år i Sverige. Vanligast är det att man insjuknar mellan 20-30 års ålder men man kan drabbas av ulcerös kolit när som helst. Den drabbar lika många kvinnor som män.

Det är fortfarande oklart varför vissa får tarmsjukdomen men hos många finns en ärftlighet.

Inflammation i olika delar

Inflammationen sätter sig oftast i tjocktarmen och/eller i ändtarmen. Om inflammationen bara sätter sig i ändtarmen kallas sjukdomen för ulcerös proktit. Beroende på var inflammationen i tarmen är någonstans kan behandlingen se olika ut.

Behandling

Hur behandlingen ser ut beror på utbredningen, svårighetsgrad samt hur dina symptom ser ut. Vid svåra fall av sjukdomarna kan du behöva läggas in på sjukhus under en tid.

Kostråd – så kan du äta
  • Ät allsidigt och näringsrik mat.
  • Undvik alkohol
  • Undvik stark mat
  • Undvik fet mat

Har du diarré kan du äta mat med mycket salt i, vilket binder vatten. Och drick mycket vatten så att du balanserar upp din vätskenivå.

Prata gärna med en dietist eller en läkare för att ge råd till just dig, alla fall av ulcerös kolit kan se olika ut.

Läkemedel

Förutom att hjälpa kroppen med att exempelvis korrigera obalansen i salt och vätska behandlas du med läkemedel mot inflammationen. Det görs en individuell bedömning vilka läkemedel som blir aktuella.

Vanliga läkemedel som används är kortikosteroider och 5-ASA. Vid svårare sjukdom kan starkare inflammationshämmande läkemedel vara aktuella under en period.

Operation

Operation är en ovanlig behandlingsform av ulcerös kolit men ibland kan det vara nödvändigt. Under operationen tas den sjuka delen av tarmen bort.

Ibland kan hela tjocktarmen tas bort och då kopplas tunntarmen och ändtarmen ihop. Om ändtarmen tas bort får du antingen en ny ändtarm gjord av din tunntarm eller en behållare inuti magen som du själv tömmer. Hur just din operation kan se ut är väldigt individuellt beroende på hur sjukdomen ser ut och hur gammal du är.

Direkt efter operationen får du oftast en påse på magen – stomi. Det tar nämligen ett tag innan kroppen hinner ställa om sig. Men det går att leva ett väldigt bra liv under den tiden du har stomi och du kan göra allt som andra kan såsom bada, ha sex med mera.