Annons från Gutfeeling Labs

Nu kan du mäta dina hälsofrämjande tarmbakterier

Med Gutfeeling Labs analys av din tarmflora får du reda på nivåer av nyttiga bakterier och gynnsamma funktioner hos din tarmflora, samt kostinformation:Så fungerar provtagningen

Ett exempel på en gynnsam funktion hos tarmfloran är dess potential att producera den kortkedjiga fettsyran smörsyra. Vetenskapliga studier har visat att smörsyra kan stärka tarmens barriärfunktion och ha antiinflammatoriska effekter. En tät och stark tarmslemhinna utgör en barriär mot ämnen som skulle kunna framkalla inflammationstillstånd.

Ett växande antal vetenskapliga studier antyder att smörsyra och till viss del även propionsyra även skulle kunna ha en roll i förebyggande av vissa tjocktarmssjukdomar såsom ulcerös kolit och tjocktarmscancer.

Smörsyra har föreslagits kunna förbättra insulinets effekt, en mekanism som kan vara försämrad hos individer med fetma och typ-2-diabetes. Dessa gynnsamma effekter av smörsyra ger hopp om att man faktiskt skulle kunna förebygga övervikt och uppkomst av typ-2-diabetes.

Studier har visat att enkla kostförändringar skulle kunna öka mängden av bakterier med potential att producera hälsofrämjande substanser som exempelvis smörsyra.

För vetenskapliga referenser, läs på gutfeelinglabs.se

Vetskap om hur just din unika tarmflora är sammansatt kan ge den där ökade motivationen som behövs för att du ska ta det första steget till förändring.

Om du vill, tar du ett nytt test efter att du under en period har provat den medföljande kostinformationen som en möjlighet att gynna de hälsofrämjande bakterierna – ett enkelt sätt att se hur din tarmflora har förändrats genom kosten.

Det här analyserar Gutfeeling labs

Vilka är Gutfeeling Labs?
Gutfeeling Labs grundades av forskare inom immunologi och neurovetenskap, Lunds Universitet. Företagets vision är att med hjälp av analys och kostinformation öka allmänhetens intresse för kopplingen mellan kost och hälsa via tarmfloran. De vill helt enkelt erbjuda allmänheten en analys av tarmfloran som man kan förhålla sig till rent praktiskt och få användning av i sitt vardagliga liv.

Hur ser analysresultatet ut?
Bifidobacterium är ett exempel på en bakterie som i tillräcklig mängd skulle kunna påverka kroppen positivt, genom att förbättra förutsättningarna för att sänka kolesterolnivån i blodet, balansera kroppens immunsystem och producera kortkedjiga fettsyror.


Ovan ser du ett exempel på testresultatet för en person som har beställt analys av tarmfloran vid två tillfällen. Den vita boxen visar hur stor andel av bakterien Bifidobacterium som personen hade i sin tarmflora vid det första provet (0.3%). Efter att ha ställt om sin kost under 4 månader visade en ny analys (gul box) en sex gånger högre andel Bifidobacterium (1.8%).

Det grönfärgade området visar spridningsintervallet i en kontrollgrupp bestående av över 3000 väsentligen friska individer.

Beställ din analys här

Hur går testet till?
Gutfeeling Labs använder guldstandarden för identifiering av bakterier, Next Generation Sequencing (NGS), som kombinerat med avancerad bioinformatik kan identifiera över 11 000 arter av bakterier. Via en unik databas mäter man andelen av tarmflorans bakterier med potential att producera smörsyra och propionsyra, vitaminer, samt förmågan att bryta ner kostfibrer och laktos.

Om du beställer analysen tar du i lugn och ro provet hemma med hjälp av ett praktiskt provtagningskit som är enkelt att använda. Du skickar in provet med förfrankerat kuvert direkt till Gutfeeling Labs laboratorium i Lund.

Att lära känna sin tarmflora kan vara en nyckel till ökat välmående.

Beställ din analys på gutfeelinglabs.se.